Curling

Fluitketel-Curlingcompetitie IJsbaan Horst

Schermafbeelding 2018-09-20 om 00.10.47

 

 

Voor de 4e keer organiseert de Stichting IJsbaan Horst de Horster-Fluitketel-Curling Competitie. In deze competitie strijden vriendengroepen, sportclubs, collega’s of andere groepen om de titel Horster-Fluitketel-Curling Kampioen 2018/2019.

Ieder team bestaat uit minimaal 5 curlingspelers. 

Er zijn dit jaar 3 speelavonden:

  • donderdag 20  december
  • donderdag 27 december
  • donderdag 3 januari

Het inschrijfgeld per team voor de 3 speelavonden is € 30,-.

Dit inschrijfgeld moet op de eerste speelavond worden voldaan.

Aanmelden kan via: curlinghorst@gmail.com

Speluitleg

Op het begin van de avond zullen we de spelregels en de wijze van puntentelling toelichten. Het spel wordt gespeeld met aangepaste fluitketels en dus niet met echte curlingstenen. Zij zullen er samen met de scheidsrechters er op toezien dat het spel in goede banen wordt gespeeld. Op de baan zal een scheidsrechter aanwezig zijn om de puntentelling bij te houden en door te geven.

 

Spelregels

Spel
Curling wordt gespeeld met twee teams van max 4 personen. Per team zijn 2 reservespelers / coaches toegestaan. Om en om wordt een fluitketel geschoven. De ploeg die na 10 “worpen” het dichtst bij de target ligt wint de set. Een wedstrijd gaat om 3 sets en kent altijd een winnaar. Zet de fluitketel op het ijs voor je schuift, anders zal hij zich waarschijnlijk met de rand in het ijs boren, en scheef gaan.

Punten

De ketel die het dichtst bij het target ligt scoort 4 punten. De volgende ketel binnen de cirkel krijgt 2 punten, de ketel die het derde dichtst bij het target ligt krijgt 1 punt. Zo kunnen maximaal 7 punten in 1 set verkregen worden, of kan het 4-3 zijn indien de twee overige van de tegenstander zijn. Per wedstrijd worden 3 sets gespeeld en een wedstrijd kent altijd een winnaar. Per gewonnen wedstrijd (3 sets) krijg je 2 punten die meetellen voor het klassement. ​Het team met de meeste punten na 2 speelavonden is de nieuwe Horster Curling Kampioen. Als er 2 teams eindigen met hetzelfde aantal punten, telt het hoogste Saldo om de winnaar te bepalen.

 

Algemene regels

  • De afzet dient te gebeuren voor de 1e pionnen, de afzet voor de 2e pionnen. Daarna mag de ketel niet meer aangeraakt worden. Zijwaarts afzetten wordt toegestaan.
  • De vegers van de werpende partij mogen ten alle tijden op iedere plaats vegen. Aanraken van de ketel met een bezem lijdt tot diskwalificatie van de betreffende ketel. (uit het spel genomen)
  • De tegenstander mag pas vegen achter de blauwe achterlijn.
  • Elkaar hinderen bij het vegen is niet toegestaan.
  • Van te voren de baan vegen is toegestaan
  • ​Er mag geen sneeuw of ander materiaal de baan opgeveegd worden.
  • In alle (overige) gevallen is het oordeel van de scheidsrechters doorslaggevend !