Curling

Fluitketel-Curlingcompetitie IJsbaan Horst

De inschrijving is geopend! Schrijf je team hieronder in.

Voor de 2e keer organiseert de Stichting IJsbaan Horst deHorsterFluitketel-Curling Competitie. In deze competitie strijden vriendengroepen, sportclubs, collega’s of andere groepen om de HorsterFluitketel-Curlingbokaal.

Iederteam bestaat uit 4 curlingspelers en maximaal 2 reservespelers / coaches. De teams strijden in de voorrondes om een plek in de finale op 3 januari.

De voorrondes worden gespeeld door ca. 10 teams per avond op 3 avonden:

  • dinsdag 20  december,
  • dinsdag 27 december,
  • dinsdag 3 januari

We spelen op 2 banen tegelijk. Dat wil zeggen dat er 4 teams tegelijkertijd tegen elkaar spelen. Het spel wordt gespeeld met 2×4  ‘curlingketels’ per baan.


Speluitleg

Op het begin van de avond zullen we de spelregels en de wijze van puntentelling toelichten. Het spel wordt gespeeld met aangepaste fluitketels en dus niet met echte curlingstenen. Zij zullen er samen met de scheidsrechters er op toezien dat het spel in goede banen wordt gespeeld. Op de baan zal een scheidsrechter aanwezig zijn om de puntentelling bij te houden en door te geven.

Meedoen? Dat kan!

Schrijf je team van minimaal 4 personen in via onderstaand formulier. De kosten zijn € 25,- per team.

Zorg dat je minimaal 4 spelers hebt


Spelregels

Spel
Curling wordt gespeeld met twee teams van max 4 personen. Per team zijn 2 reservespelers / coaches toegestaan. Om en om wordt een fluitketel geschoven. De ploeg die na 10 “worpen” het dichtst bij de target ligt wint de set. Een wedstrijd gaat om 3 sets en kent altijd een winnaar. Zet de fluitketel op het ijs voor je schuift, anders zal hij zich waarschijnlijk met de rand in het ijs boren, en scheef gaan.

Punten
Het doel is om zoveel mogelijk ketels dichter bij het target te krijgen dan de tegenstander. De ketel die het dichtst bij de roos ligt kan 4 punten scoren. De volgende krijgt 2 punten, de steen die het derde dichtst bij het target ligt krijgt 1 punt. Zo kunnen maximaal 7 punten in 1 set verkregen worden, of kan het 4-3 zijn indien de twee overige van de tegenstander zijn.

Algemene regels

  • De afzet dient te gebeuren voor de 1e pionnen, de afzet voor de 2e pionnen. Daarna mag de ketel niet meer aangeraakt worden. Zijwaarts afzetten wordt toegestaan.
  • De vegers van de werpende partij mogen ten alle tijden op iedere plaats vegen. Aanraken van de ketel met een bezem lijdt tot diskwalificatie van de betreffende ketel. (uit het spel genomen)
  • De tegenstander mag pas vegen achter de blauwe achterlijn.
  • Elkaar hinderen bij het vegen is niet toegestaan.
  • Van te voren de baan vegen is toegestaan
  • ​Er mag geen sneeuw of ander materiaal de baan opgeveegd worden.